Prémia patriarchu Alexija II. je uznaním kvalít našej fakulty

03.02.2011 Prešov

Prešov 3. februára (TASR) – Pravoslávna bohoslovecká fakulta Prešovskej univerzity (PBF PU) získala za svoju činnosť významné medzinárodné ocenenie.
Rektor PU René Matlovič dnes na stretnutí s médiami informoval, že 21. januára prebral v Moskve dekan PBF Ján Zozuľák Prémiu patriarchu Alexija II. za rok 2010.
Medzinárodný fond jednoty pravoslávnych národov už 11 rokov udeľuje ocenenia osobnostiam a inštitúciám pôsobiacim v oblasti politiky, cirkví, kultúry a vzdelávania. Prémia nesie od roku 2009 meno zosnulého patriarchu Alexija II. , ktorý v tomto fonde pôsobil od roku 1995 až do svojej smrti.
Pravoslávna bohoslovecká fakulta získala toto ocenenie za vynikajúcu činnosť a prínos v upevňovaní jednoty pravoslávnych národov, za utvrdzovanie a šírenie kresťanských hodnôt v spoločnosti.
"Toto svetové ocenenie je potvrdením toho, že PBF PU je medzinárodne akceptovanou vzdelávacou inštitúciou, ktorá pôsobí viac ako 60 rokov. Prostredníctvom fakulty sa aj Prešovská univerzita dostala do povedomia, " uviedol pre TASR Matlovič.
Slávnostný ceremoniál sa konal za prítomnosti vysokých štátnych predstaviteľov Ruskej federácie a pravoslávnej cirkvi v Sieni cirkevných snemov moskovského Chrámu Christa Spasiteľa. Fond okrem PBF udelil spomínanú prémiu aj arcibiskupovi Novej Justiniány a celého Cypru Chryzostomovi II. , ukrajinskému prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi a poprednému ruskému spisovateľovi Valentinovi Rasputinovi.
"Je to najvýznamnejšie ocenenie, ktoré fakulta získala vo svojej histórii. Pozdvihlo ju to na medzinárodnú úroveň a zároveň potvrdilo kvalitu, ktorá sa ponúka študentom a vedeckovýskumnej oblasti, " konštatoval dekan PBF Zozuľák. Dodal, že na druhej strane to fakultu, konkrétne jej pedagógov a študentov, zaväzuje k ďalšiemu skvalitneniu výskumných a vzdelávacích aktivít.
PBF PU sa v minulom období orientovala predovšetkým na prípravu pravoslávnych duchovných. Jej pôsobenie sa však rozšírilo aj na oblasť sociálnej práce. V súčasnosti sa tu vzdeláva viac ako 550 poslucháčov vo všetkých formách štúdia. Okrem Slovákov ju momentálne navštevujú aj Srbi, Moldavci, Ukrajinci a Rumuni.
 

Vyberte región